Творац Павловићеве масти рођени Љижанин: Улица у Љигу носи његово име, сачувана и кућа у којој је рођен 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Творац Павловићеве масти рођени Љижанин: Улица у Љигу носи његово име, сачувана и кућа у којој је рођен
Trenutno na sajtu: 343       |       Podeli:
14.05.2021 | 0 коментар(а)



Љиг - Већ дуги низ година уколико деца имају било какав проблем са кожом родитељи га решавају мазајући  „Павловићеву маст“. Многи се

питају –ко је био тај Павловић који је направио маст која траје преко  седам деценија.
Иза ове масти која је направљена далеке 1947. године стоји педијатар доктор Живорад Павловић, рођен у Љигу 1905. године, умро у Београду 1979. године.

Улица која носи име творца чувене Павловићеве креме, Фото: Љиг Инфо

Медицину је студирао у Београду , лекар је постао 1931 а специјализирао четири године касније. Уочи Другог светског рата сели се у Београд и постаје руководилац Дома за незбринуту децу у Звечанској и као педијатар лечио је незбринуту децу и ратну сирочад. Много такве деце имало је због лоше хигијене бројне ране, упале и оштећења које је доктор Павловић желео да санира. Након две године експериментисања са различитим састојцима, 1947. године маст која је и данас у употреби без измене оригиналне рецептуре угледала је светлост дана. Тајна њене ефикасности и популарности лежи у томе да за 74 године од како је у у потреби није изазвала ни једну алергијску реакцију или контраиндикацију. Између осталог садржи: цинк оксид, ланолин, талк, вазелин, парафинско уље, воду горког бадема, раствор борне киселине и дестиловану воду у различитим размерама.

Маст је прописивана за лечење пеленског осипа и заштиту и лечење дечије коже а због њене делотворности родитељи су га до 1970. године добијали бесплатно, да би га потом апотеке наплаћивале. „Павловићева маст“ била је распрострањена у целој тадашњој Југославији и шире. За свог живота др Жика Павловић није заштитио своју рецептуру. Потражња за овим дечијим „леком“ довела је до тога да су  многе апотеке и мануфактуре покушале да направењ „своју“ Павловићеву маст што је доста утицало на ефикасност и квалитет а самим тим и на коначан резултат. Крајем 1997. године такво стање на тржишту подстакло је др Војислава Павловића, сина др Жике да заштити очеву рецептуру  и започне производњу Оригиналне Павловићеве масти.
Данас се поред Србије „Павловићева маст“ дистрибуира у још десет земаља и на годишњем нивоу произведе преко 1.580.000 комада.
У улици Војводе Мишића 55 и данас се налази кућа у којој је рођен и одрастао др Жика Павловић, а по овом великану и једна улица у Љигу од 1991. године носи назив.

 

 

 

 

 

ГЗС / Љиг Инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljig info pavloviceve mast

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.517.134 посета
Тренутно на сајту: 342 посетилац(a)